Auria Biopankki on ensimmäisenä sairaalabiopankkina tehnyt uraauurtavaa työtä Suomessa. Tutustu Auria Biopankin toiminnan merkkipaaluihin vuosilukuja klikkaamalla.

2012

Auria Biopankki perustetaan
Turun yliopisto yhdessä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien kanssa perustaa Auria Biopankin.

2013

1.9.2013: Uusi biopankkilaki astuu voimaan
Kauan valmisteltu biopankkilaki astuu syyskuussa 2013 viimein voimaan. Suomen uusi biopankkilaki on maailman edistyksellisin biopankkilaki, joka vahvistaa näytteenantajan oikeusturvaa ja parantaa tutkijoiden edellytyksiä hyödyntää biopankkinäytteitä lääketieteellisessä tutkimuksessa.

17.12.2013: Auria Biopankki jättää toimilupahakemuksen
Auria Biopankki jättää Valviralle toimilupahakemuksen ensimmäisenä suomalaisena biopankkina.

2014

10.3.2014: Auria Biopankki rekisteröidään Suomen ensimmäisenä biopankkina
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira rekisteröi Auria Biopankin valtakunnalliseen biopankkirekisteriin. Auria Biopankista tulee rekisteröinnin myötä Suomen ensimmäinen biopankki.

05/2014: Uusien biopankkisuostumusten kerääminen aloitetaan Auria Biopankkiin
Toukokuussa 2014 Auria aloittaa uusien biopankkisuostumusten keräämisen biopankkiin. Biopankkinäytteitä kerätään kansalaisilta vapaaehtoisen biopankkisuostumuksen perusteella ja näytteiden keräys tapahtuu normaalin hoitotoimenpiteen yhteydessä.

08/2014: Vanhojen näytteiden siirto aloitetaan Auria Biopankkiin
TYKS Patologian vanhat kudosnäytteet siirretään Auria Biopankin näytevarastoon. Myöhemmin Auria Biopankkiin siirretään Vaasan ja Satakunnan sairaanhoitopiirien vanhat näytteet.

2015

1.4.2015: Tutkimusyhteistyöhön Bayer Pharman kanssa
Auria Biopankki aloittaa tutkimusyhteistyön lääkejätti Bayer Pharman kanssa. Yhteistyön tavoitteena on mm. entistä tehokkaampien syöpähoitojen kehittäminen.

7.4.2015: Auria Biopankki aloittaa verinäytteiden keräämisen
Biopankki siirtyy toiminnassaan seuraavaan vaiheeseen ja aloittaa verinäytteiden keräämisen. Tähän mennessä biopankkinäytteet ovat koostuneet pääosin kudosnäytteistä. Verinäytteitä kerätään normaalin verinäytteenoton yhteydessä biopankkisuostumuksen antaneilta henkilöiltä.

2016

3.3.2016: Roche ja Auria Biopankki sopivat tutkimusyhteistyöstä
Lääkeyhtiö Roche (Hoffman La-Roche) ja Auria Biopankki ovat sopineet tutkimusyhteistyön aloittamisesta. Sopimus antaa Rochen tutkimus- ja tuotekehitystoiminnalle mahdollisuuden käyttää Auria Biopankin kudosnäytteitä lääkekehityksessä ja diagnostisten testien kehittämisessä.